Polipii colonici – tratament

Desi unele tipuri de polipi colonici sunt mai predispusi sa devina maligni fata de altii, un patologist trebuie sa examineze un polip sub microscop pentru a determina daca este sau nu potential canceros. Din acest motiv, este posibil ca doctorul sa indeparteze toti polipii colonici descoperiti in timpul unui examen medical al intestinelor.
In marea lor majoritate, polipii colonici sunt indepartati in timpul colonoscopiei sau sigmoidoscopiei, fiind prinsi cu un electrocauter care simultan taie tulpina polipilor si o cauterizeaza pentru a preveni sangerarea. Unii polipi colonici mici pot fi cauterizati sau arsi cu un curent electric.
Indepartand polipii colonici prin polipectomie, exista riscul sangerarii si perforarii colonului.
Polipii colonici care sunt prea mari pentru a fi taiati, sau polipii colonici la care se ajunge mai greu, sunt de obicei indepartati chirurgical – prin tehnici laparoscopic. Asta inseamna ca doctorul efectueaza operatia prin care indeparteaza polipii colonici, prin intermediul mai multor incizii mici in peretele abdominal, folosind instrumente care au camere atasate, si care afiseaza colonul dvs. pe un monitor video.
Operatia laparoscopic pentru polipii colonici ofera avantajul unei recuperari mai rapide si mai putin dureroasa, fata de operatia traditionala, prin care polipii colonici sunt indepartati printr-o incizie mare. Odata ce sectiunea colonului care contine polipi colonici a fost indepartata, polipii colonici nu pot recidiva, insa exista sanse moderate ca in viitor, noi polipi colonici sa se dezvolte in alte zone ale colonului. Din acest motiv, ingrijirea post-operatorie este foarte importanta.
In cazuri de sindromuri rare mostenite, precum polipoza adenomatoasa familiala, doctorul poate efectua o operatie de indepartare a intregului colon si rect (proctocolectomie totala). Apoi, printr-o procedura numita anastomoza ileo-anala, un saculet este construit de la capatul intestinului subtire care se ataseaza direct la anusul dvs. Asta va va permite sa eliminati normal resturile, cu toate ca puteti avea mai multe scaune apoase pe zi.
Care sunt riscurile pentru indepartarea polipilor colonici?
Indepartarea polipilor colonici, sau polipectomia in timpul colonoscopiei, este o procedura ambulatorie de rutina. Posibilele complicatii, care sunt foarte rare, includ sangerari si perforarea colonului. Sangerarea locului unde erau polipii colonici inainte de indepartare, poate fi imediata sau poate intarzia cateva zile. Sangerarea persistenta poate fi oprita aproape intotdeauna prin tratament in timpul colonoscopiei. Perforatiile necesita de obicei operatii de reparare.
Cat de des am nevoie de colonoscopie daca imi indepartez polipii colonici?
Doctorul dvs. va decide cand este necesara urmatoarea colonoscopie. Sincronizarea depinde de mai multi factori, printre care numarul si marimea polipilor colonici care trebuie indepartati, tipul tesutului polipilor colonici si calitatea curatarii colonului la operatia dvs. precedenta de indepartare a polipilor colonici. Calitatea curatarii afecteaza abilitatea doctorului dvs. de a vedea suprafata colonului.
Daca polipii colonici au fost mici si daca intregul colon a fost bine vazut in timpul colonoscopiei, doctorii recomanda de obicei repetarea colonoscopiei peste 3 ani. Daca atunci colonoscopia dvs. nu va indica semne de polipi colonici, este posibil sa nu mai aveti nevoie de o alta procedura inca 5 ani.
Insa daca polipii colonici au fost mari si intinsi, doctorul va poate recomanda un interval de doar cateva luni pana la repetarea colonoscopiei, pentru a se asigura ca polipii colonici au fost complet indepartati.
Veti discuta aceste optiuni cu medicul care va trateaza de polipi colonici.