Cancerul de colon, numit si cancer colorectal, se prezinta sub forma unor tumori canceroase in colon, rect si apendice.
Cancerul de colon ocupa locul trei in lume ca raspandire.
De multe ori, cancerul de colon se prezinta la inceput sub forma unor excrescente care seamana cu niste musuroaie, crescute pe colon, numite polipi adenomatosi. Indepartarea acestor polipi in timpul colonoscopiei reduce riscul dezvoltarii cancerului de colon. Riscul de cancer de colon, ca si in cazul altor tipuri de cancer, creste odata cu varsta, si apare de obicei la persoanele de 60-70 de ani.
Femeile care au suferit de cancer ovarian, de uter sau de san, prezinta un risc mai mare de cancer de colon.
Ereditatea este o alta cauza a acestui tip de cancer. Cei care au persoane apropiate care au suferit de cancer de colon inainte de varsta de 55 de ani, sunt mai predispusi sa dezvolte cancer de colon.
Si fumatorii sunt mai predispusi sa dezvolte cancer de colon, fata de cei care nu fumeaza.
Studiile au aratat ca persoanele care consuma mai multa carne rosie si mai putine fructe proaspete, legume, peste si pui, au un grad mai ridicat de risc de cancer de colon.
Activitatea fizica reduce riscul dezvoltarii acestui tip de cancer, si de aceea, sunt recomandate exercitiile fizice.
Cei care locuiesc in tarile industrializate prezinta riscuri mai mari de a suferi de cancer de colon, decat cei care locuiesc in tari in curs de dezvoltare.
Cancerul de colon se dezvolta intr-o perioada de timp, care uneori poate sa ajunga si la cativa ani. In consecinta, diagnosticarea timpurie pentru cancer de colon imbunatateste sansele de vindecare.
Diagnosticarea acestei boli se poate face prin intermediul unei colonoscopii, unui examen digital rectal si prin inspectia maselor fecale la sange ocult, care presupune un test facut sangelui din fecale.
Cancerul de colon este o conditie medicala destul de letala. Cancerul de colon este printre cele mai greu de recunoscut tipuri de cancer in fazele incipiente. Atunci cand cancerul de colon se intinde, cuprinde tot colonul si rectul si se poate raspindi si la alte organe esentiale ale organismului.
Exista cateva tipuri de masuri pe care le puteti lua atunci cand infruntati cancerul de colon – dar sansele de supravietuire sunt mai mici atunci cand o persoana este in ultimul stadiu al bolii de cancer de colon.
Pentru sanse cat mai mari de supravietuire, este crucial sa descoperiti cum sa recunoasteti simptomele timpurii pe care le manifesta cancerul de colon.
Cu cat incepeti mai repede tratamentul, cu atat aveti mai multe sanse sa bateti cancerul de colon.
Cele mai intalnite simptome pentru cancerul de colon sunt sangerarile rectale. Cu toate acestea, aceasta sangerare poate fi doar un simptom pentru hemoroizi. Nu este momentul sa riscati sau sa ghiciti daca suferiti de ceva.
Mai degraba, mergeti la doctor si lasati-l pe el sa descopere care este problema.
Sangele prezent in fecale este un alt simptom pentru cancerul de colon ce poate fi diagnosticat gresit. Uneori sangele poate fi uscat si poate fi greu de observat. Aceasta sangerare este de obicei o indicatie ca exista o tumoare in colon sau in rect.
Exista si alte semne mai subtile pentru cancerul de colon, pe care oamenii nu par sa le descopere pentru ca nu ii doare nimic sau pentru ca nu sunt speriati de ceva. Fecale cu aspect ingust pentru o perioada mai lunga de timp pot fi un semn de tumora. Forma ingusta a deseurilor din organismul dvs. este indusa atunci cand materiile fecale incearca sa-si faca loc pe langa tumora.
Daca v-ati simtit constipati si balonati pentru o perioada lunga de timp, atunci ar trebui sa mergeti la doctor.
De asemenea, greata si varsaturile pot aparea, de obicei aparent fara motiv, fiind posibile semne pentru cancerul de colon.
Este posibil si sa aveti senzatia permanenta de defecatie – dar sa nu puteti. Toate acestea sunt provocate de tumora din colonul sau din rectul dvs.
Mergeti la medic pentru un examen medical complet daca prezentati unul dintre aceste simptome.
Detectarea timpurie poate creste sansele de supravietuire in caz de cancer de colon.