Un numar de factori pot contribui la formarea polipilor colonici si cancerului de colon. Acestia includ:
Varsta majoritatea celor cu polipi colonici au 50 de ani sau mai mult. Riscul de polipi colonici incepe sa creasca in jurul varstei de 40 de ani.
Sexul mai multi barbati decat femei dezvolta polipi colonici si cancer de colon.
Boli inflamatorii intestinale bolile inflamatorii de lunga durata a colonului, precum colita ulceroasa si boala Crohn pot creste riscul de polipi colonici.
Antecedente familiale sunteti mai predispusi la polipi colonici daca aveti un parinte, o ruda sau un copil care are polipi colonici. Daca mai multi membri ai familiei au polipi colonici, riscul este si mai mare. In unele cazuri, aceasta conexiune nu este ereditara sau genetica.
Alimentatia o alimentatie bogata in fibre fructe, legume si cereale integrale poate reduce riscul de polipi colonici si cancer de colon. Fibrele par sa protejeze, datorita faptului ca asigura un volum mare care misca materiile fecale mai repede prin intestin. Asta inseamna ca substantele cancerigene din alimentele pe care le consumati nu mai sunt atat de mult timp in contact cu peretii intestinului ca atunci cand aveti o alimentatie slaba in fibre.
Fumatul si alcoolul fumatul excesiv creste riscul de polipi colonici si cancer de colon. Fumatorii au cu 30 pana la 40 % mai multe sanse sa dezvolte polipi colonici si sa moara de cancer de colon decat nefumatorii. Consumul excesiv de alcool va predispune la polipi colonici. Daca si fumati si beti, atunci riscul dvs. de a dezvolta polipi colonici este si mai mare.
Viata sedentara daca sunteti inactivi, sunteti mai predispusi la polipii colonici si la cancerul de colon. Asta poate pentru ca atunci cand sunteti inactivi, deseurile stau mai mult timp in colonul dvs.
Obezitatea obezitatea a fost legata de riscul crescut pentru polipi colonici si cancer de colon.
Rasa daca sunteti negri, aveti mai multe sanse sa dezvoltati polipi colonici si cancer de colon decat daca sunteti albi.
Mutatiile genetice mostenite
Un alt factor de risc pentru polipii colonici sunt mutatiile genetice. Daca un parinte are gena mutata, dvs. aveti sanse de 50% sa mosteniti mutatia care duce la polipi colonici si cancer de colon.
Desi mostenirea unei gene defective creste considerabil riscul, nu toate persoanele cu mutatii genetice dezvolta polipi colonici si cancer de colon.
Un defect genetic care are un rol cheie in formarea polipilor colonici si cancerul de colon, are loc in gena polipoza adenomatoasa. Atunci cand aceasta gena este normala, ajuta la controlul inmultirii celulelor. Dar daca este defectiva, inmultirea celulelor se accelereaza, ducand la formarea mai multor polipi adenomatosi in mucoasa intestinala.