Polipi colonici – simptome si cauze

Aproximativ 30 % din populatia cu varsta mijlocie sau peste, prezinta unul sau mai multi polipi colonici – mici excrescente care se formeaza in mucoasa colonului. Desi majoritatea acestor polipi colonici sunt inofensivi, unii pot deveni cancerosi in timp.
Simptome:
Uneori, polipii colonici pot cauza semne si simptome precum sangerare rectala, schimbari in tranzitul intestinal si durere abdominala. Dar majoritatea polipilor colonici mici nu cauzeaza probleme, de aceea expertii recomanda screeniguri regulate.
Polipii colonici care sunt descoperiti in faze incipiente, sunt de obicei indepartati complet si fara probleme.
Polipii colonici variaza de la cei mai mici decat un bob de mazare, pana la polipii colonici de marimea unei mingi de golf.
Dintre cele mai comune simptome pentru polipii colonici amintim:
Sangerari rectale este posibil sa observati sange rosu deschis pe hartia igienica. Desi acesta poate fi un semn pentru polipi colonici sau cancer de colon, sangerarile rectale pot indica si alte afectiuni, precum hemoroizii sau fisurile anale. Insa hemoroizii nu sangereaza consistent pe o perioada de saptamani, asa ca daca sangerarea dvs. este prelungita, mergeti la doctor.
Sange in materiile fecale sangele poate sa apara ca niste brazde in materiile fecale sau sa dea o culoare neagra materiilor fecale. Cu toate acestea, o schimbare a culorii nu indica mereu polipi colonici suplimentele de fier si unele medicamente antidiareice pot da o culoare neagra fecalelor, in timp ce ridichile pot da o culoare rosie.
Constipatia sau diareea desi o schimbare in tranzitul intestinal care dureaza mai mult de o saptamana poate indica prezenta unor polipi colonici mari, poate fi si rezultatul altor factori.
Durere sau obstructie uneori, unii polipi colonici mari pot obstructiona partial intestinele, cauzand crampe si dureri abdominale, greata, varsaturi si constipatie severa.
Cauze
Tractul dvs. digestiv se intinde de la cavitatea bucala la cea anala. Pe masura ce mancarea traverseaza acest drum, nutrientii sunt descompusi si absorbiti de organismul dvs. pentru a construi celule si a produce energie. Ultima parte a tractul digestiv este un tub muscular numit intestinul gros. Colonul este reprezentat de cei 140 cm din partea de sus a intestinului gros; rectul acopera cei 180 cm din partea de jos. Functia principala a colonului este de a absorbi apa, sarea si alte minerale. Rectul inmagazineaza deseurile pana cand acestea sunt eliminate din organism.
De ce se formeaza polipii colonici?
Desi majoritatea acestor polipi colonici sunt benigni (necancerosi), ca majoritatea cancerelor, polipii colonici rezulta din inmultirea anormala a celulelor. Celule sanatoase se inmultesc si se divid intr-o ordine un proces care este controlat de doua grupe vaste de gene. Mutatiile in oricare din aceste gene pot cauza diviziunea continua a celulelor, chiar si atunci cand nu este nevoie de noi celule.
In colon sau in rect, aceasta diviziune neregulata poate forma polipii colonici, si intr-o perioada lunga de timp, unii dintre acesti polipi colonici pot deveni maligni. In general, cu cat sunt mai mari polipii colonici, cu atat exista mai multe sanse ca ei sa devina cancerosi.
Exista trei tipuri mari de polipi colonici:
Polipi colonici adenomatosi: odata ce polipii colonici adenomatosi cresc mai mari decat guma de sters de la un creion, aprox. 5 mm, exista o mica sansa, dar in crestere, ca vor deveni cancerosi. Asta este adevarat mai ales in cazul polipilor colonici de peste 10 mm.
Polipi colonici hiperplastici: acesti polipi colonici apar mai ales in partea stanga a colonului si rectului. In general, polipii colonici hiperplastici mai mici de 5 mm sunt rar maligni.
Polipii colonici inflamatori: acesti polipi colonici pot aparea dupa o eruptie a bolii Crohn. Desi polipii colonici nu sunt in sine o amenintare foare mare, daca suferiti de boala Crohn sau de colita ulceroasa, prezentati risc mai mare de cancer de colon.