Optiuni in tratamentul pentru cancerul de colon

Cu cat este descoperit mai devreme cancerul de colon, cu atat cresc mai mult si ratele de supravietuire.
Cancerul de colon poate fi tratat cu succes daca este detectat in faza incipienta.
Tipul de tratament pentru cancerul de colon variaza in functie de mai multi factori: marimea tumorii, locatia, starea generala de sanatate si stadiul in care a fost detectat cancerul de colon.
Cea mai intalnita metoda de tratament pentru cancerul de colon este operatia chirurgicala de indepartare a acestuia, urmata deseori de chimioterapie, daca se crede ca exista riscul ca unele celule canceroase sa fi ramas in organism.
Operatia chirurgicala de indepartare a cancerului de colon are de multe ori ca rezultat o colostomie (procedeu prin care se constituie un anus artificial) temporara sau permanenta.
Asta deoarece, in timpul operatiei, medicul va indeparta cancerul din colonul dvs., impreuna cu un anumit procent din colonul sanatos. Apoi vor reatasa colonul. In multe cazuri, daca cancerul de colon nu este descoperit timpuriu, chirurgul va fi nevoit sa indeparteze o sectiune de colon destul de mare, ceea ce duce la nevoia permanenta a unei pungi colostomice. Punga colostomica devine noul punct de iesire al materiilor fecale din organism (anus artificial).
Chimioterapia sau radiatiile pot urma dupa operatia chirurgicala, pentru a fi siguri ca nu au ramas celule canceroase, sau daca exista suspiciuni ca celule canceroase pot exista in alte zone ale organismului.
Chimioterapia (terapia cu substante chimice) este administrata fie prin perfuzii fie prin pastile. Substantele omoara si controleaza celulele canceroase. Daca cancerul de colon este descoperit in faza incipienta, si se prezinta pe arii foarte mici si izolate, doctorul poate aprecia ca fiind suficienta chimioterapia pentru a elimina cancerul de colon.
Terapia cu radiatii foloseste radiatii ionizate pentru a controla celulele canceroase maligne inainte sau dupa operatie, sau chiar in ambele situatii. De asemenea, terapia cu radiatii poate fi folosita ca singur tratament, daca cancerul de colon a fost descoperit in faza incipienta.
Inainte de operatie, terapia cu radiatii este folosita pentru a controla si minimiza marimea tumorii, pentru indepartarea mai usoara a acesteia.
Dupa operatie, terapia cu radiatii este folosita pentru eradicarea oricaror celule canceroase care ar mai putea fi prezente. Radiatia ionizata este aplicata direct pe tumora si pe o mica parte din suprafata tesutului sanatos, pentru a se asigura ca tumora este tratata.
Daca sunteti pusi in fata cancerului de colon, informati-va despre toate optiunile pe care le aveti, si discutati-le in detaliu cu medicul dvs.
Daca faceti parte din categoria celor cu factori de risc de cancer de colon, ca de pilda daca aveti peste 50 de ani, antecedente familiale, etc., faceti-va controale regulate. Detectarea timpurie este esentiala in lupta cu cancerul de colon.